maandag 20 januari 2020

Rembrandt in Leiden

Hij staat nog tot begin februari trots op zijn sokkel voor de mooi vernieuwde Lakenhal: onze Rembrandt Harmens-zoon van Rijn. Ja, in Leiden zijn ze wel blij met zo'n oud- stadgenoot. Daarom hebben ze ook in zijn speciale jaar een tentoonstelling over zijn vroege werk georganiseerd: Jonge Rembrandt, rising star.

rembrandt voor de lakenhal

simeon in de tempel

portret van een oude vrouw

Vorige week ben ik er geweest. Fijn, om zoiets moois zo dicht bij huis te kunnen zien. En dan ga ik toch weer vrij laat...de tentoonstelling duurt nog maar tot 9 februari.
.
Het is niet zo'n grote tentoonstelling, maar er is wel heel wat te bekijken, vooral schilderijen en etsen. Heel vaak is Rembrandt zelf de afgebeelde, of een daarvan.Het is natuurlijk makkelijk en goedkoop om jezelf als schilder-model te gebruiken.
Je ziet vooral hoe jong hij was toen hij begon en hoe goed hij toen al kon schilderen. Ook dat hij al snel zijn eigen stijl ontwikkelde.Rembrandt werd geboren in 1606.De tentoonstelling laat het werk zien tot 1634. Toen trouwde Rembrandt met Saskia en ging hij in Amsterdam wonen en werken.
In zijn jonge jaren heeft hij hard gewerkt, veel geschilderd, getekend en ge-etst. Een tijd lang deed hij dat samen met Jan Lievens, ook een Leidse schilder, die later naar Engeland ging. Leuk om te zien, hoe ze allebei toch hun eigen 'handschrift' hadden, als ze dezelfde onderwerpen namen.
 Dat is ook het leuke van de schilderles, waar ik sinds kort weer op zit : je schildert allemaal hetzelfde, maar zo verschillend! Je kunt van elkaar leren, maar het nooit helemaal hetzelfde doen. Ieder heeft zijn eigenheid. Het is ook interessant om te proberen 'als Rembrandt' te schilderen met veel verschil tussen licht en donker. Te kijken wat er dan met je onderwerp gebeurt.

Aan het eind van zo'n museumbezoek ga ik vaak nog even terug naar de schilderijen, die ik het mooiste vond. (we zeggen dan tegen elkaar: welke wil je mee naar huis nemen? maar, wees gerust, dat doen we nooit...) Nu was dat toch wel het schilderij van Simeon in de tempel en het portret van een oude vrouw.
Prachtig!
Het is een tentoonstelling, die de moeite waard is en hij is er nog een paar weken. Ga kijken, in Leiden, in die nieuwe oude Lakenhal. Rembrandt zelf wijst je de weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten